Érdekes táplálék tények
Egy véletlen nyalánkság – Nutella
A II. világháború igen csak hatással volt az országok élelmiszer ellátására. Egy Ferrero nevű, olasz csokoládékészítő nem jutott elég kakaóhoz, így kénytelen volt azt mogyoróval helyettesíteni. Majd létrejött a mogyorókrém, amelyet emberek milliói fogyasztanak és kedvelnek. A Nutella készítéséhez a világon termő mogyoró mintegy negyedét használják fel.
Szögletes dinnye Japánból
Japán mindig is híres volt érdekes találmányairól és felfedezéseiről. A szögletes dinnye is a japánoknak köszönhető. Üvegkockákban termesztik a dinnyét, mégpedig praktikus okokból, ugyanis így sokkal egyszerűbben tárolható a hűtőszekrényben.
A homárt sem mindig a gazdag emberek fogyasztották
Ha egy elegáns étteremben járunk és homárt rendelünk, akkor azt gondolhatják rólunk, hogy van mit a tejbe aprítanunk. Manapság szinte csak a tehetősebb emberek rendelnek ilyen ételt az éttermekben, azonban ez nem mindig volt így. Kezdetben a halászok nem is horgásztak homárra. Vagy nemes egyszerűséggel visszadobták azokat a tengerbe, vagy a hajón szolgáló embereknek adták. Aztán már halásztak homárra, de még ekkor is csak a foglyok eledele volt ez az étel. Ma már olyannyira drága ételnek számít a homár, hogy gyakran kérik utolsó vacsoraként a halálsoron élők.
A fűszeres ételeket nem mindenki bírja
India, Mexikó és Thaiföld lakossága hozzá van szokva a fűszeres ételekhez. A várandós nők sem tartózkodnak ezeknek az ételeknek a fogyasztásától. Talán ez is lehet a magyarázata, hogy az ezekben az országokban élő gyerekek és felnőttek gyomra sokkal jobban tolerálja a csípős és fűszeres ételeket, mint a világ más tájain élő embereknek.
A fűszerek királya – fekete bors
A fekete bors nem számít ma már különleges fűszernek, a magyar konyha egyik alapfűszere is. Nem volt ez mindig így. A középkorban még olyannyira luxuscikknek számított, hogy gyakran fogadták el adó vagy lakbér helyett. A fekete borsot a távoli Indiából exportálták és csakis a gazdag nemesek engedhették meg maguknak ezt a fűszert.
Honnan ered a Cézár saláta?
Lehet nem gondoltad, de a Cézár saláta atyja egy mexikói vendéglős, Caesar Cardini. A vendéglőben ünnepség volt, amikor Cardini kifogyott az összes ételből. A maradék alapanyagokból összedobott egy remek salátát, amely az egész világon teret hódított és a Cézár saláta nevet kapta.